Εργαζόμενοι σε εστιατόρια: Τι είναι προτιμότερο, το πλύσιμο χεριών ή η χρήση γαντιών;

Εργαζόμενοι σε εστιατόρια: Τι είναι προτιμότερο, το πλύσιμο χεριών ή η χρήση γαντιών;

Οι σωστοί κανόνες  υγιεινής μεταξύ των εργαζομένων στο εστιατόριο είναι πολύ σημαντικοί για την ασφάλεια των τροφίμων. Μια ενδεχόμενη τροφική ασθένεια μπορεί να είναι καταστροφική τόσο για την επιχείρηση όσο και για τους πελάτες.

Στα περισσότερα εστιατόρια, οι ιδιοκτήτες έχουν καθιερώσει τα γάντια προστασίας για τους εργαζόμενους στην κουζίνα. Αρκετοί λόγοι έχουν οδηγήσει σε αυτή την αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των πελατών που νιώθουν πιο σίγουροι βλέποντας τους εργαζομένους που φοράνε γάντια αλλά και λόγω των υγεινομικών ελέγχων που τα έχουν καταστήσει υποχρεωτικά.

Είναι όμως τα γάντια προτιμότερα από το πλύσιμο των χεριών;

Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει.

 Γενικά, όταν οι άνθρωποι φορούν γάντια τις περισσότερες φορές τείνουν να έχουν πιο βρώμικα χέρια. Μια μελέτη για την υγιεινή των χεριών που διεξήχθη από το CDC, έδειξε ότι τα ποσοστά πλυσίματος των χεριών ήταν σημαντικά χαμηλότερα όταν οι εργαζόμενοι φορούσαν γάντια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα γάντια δημιουργούν μια ψεύτικη αίσθηση καθαριότητας, η οποία τελικά οδηγεί σε λανθασμένη χρήση γαντιών και οι εργαζόμενοι είτε δεν πλένουν τα χέρια τους καλά ή με τη σωστή συχνότητα.

Για παράδειγμα, εάν πρέπει να έρθετε σε επαφή με κάποιο τρόφιμο, πχ. κρέας, λαχανικό, με γυμνά χέρια, το πιθανότερο είναι να λερωθείτε και στη συνέχεια να χρειαστεί να πλυθείτε. Ωστόσο φορώντας γάντια, το πιθανότερο είναι  να χρησιμοποιήσετε διάφορα τρόφιμα χωρίς να αλλαξετε τα γάντια που φορέσατε εξαρχής. Αυτή η διαδιασία όμως όπως καταλαβαίνετε μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα.

Ας δούμε τι πρέπει να ισχύει στην κουζίνα του εστιατορίου:

Ο καλύτερος τρόπος για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που σχετίζονται με την τροφική ασθένεια, είναι ο συνδυασμός μιας σωστής ρουτίνας πλυσίματος χεριών και τα γάντια μιας χρήσης. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αλλάζουν τα γάντια τους κάθε φορά που αγγίζουν ένα νέο είδος φαγητού ή εκτελούν μια νέα εργασία, όπως η τοποθέτηση τροφίμων σε ένα ψυγείο.

Επιπλέον, πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πριν τοποθετήσουν κάθε νέο γάντι, καθώς τα γάντια μόνα τους δεν θα αποτρέψουν το πρόβλημα. Η κάλυψη των βρώμικων χεριών δεν είναι η λύση! Πρώτα απομακρύνονται τα μικρόβια και στη συνέχεια αλλάζοντας συχνά τα γάντια αποφεύγεται η άμεση επαφή και μόλυνση.

Συμβουλές για γάντια:

• Υπάρχουν πολλά μεγέθη γαντιών: Είναι σημαντικό να έχετε γάντια που ταιριάζουν σε όλα τα μεγέθη των χεριών των εργαζομένων. Αν τα γάντια είναι πολύ μικρά μπορούν να σκιστούν, ενώ τα γάντια που είναι πολύ μεγάλα μπορούν να πέσουν εύκολα.

• Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους με την κατάλληλη τεχνική αφαίρεσης γαντιών.

• Βεβαιωθείτε ότι οι εργαζόμενοι αλλάζουν γάντια όταν πρέπει. Για παράδειγμα:               

◾Αν σκιστούν

◾Πριν ξεκινήσετε μια νέα εργασία

◾Κάθε τέσσερις ώρες έχοντας κάνει την ίδια εργασία

◾Μετά την επαφή με ωμό κρέας, ψάρι ή πουλερικά

◾Παρακολουθήστε πόσα γάντια χρησιμοποιούνται και φτιάξτε ένα πρόγραμμα  στην κουζίνα για να βεβαιωθείτε ότι οι εργαζόμενοι αλλάζουν τα γάντια τους και πλένουν τα χέρια τους συχνά

Συμβουλές για το πλύσιμο των χεριών:

• Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους στην κατάλληλη τεχνική πλυσίματος χεριών. 

• Βεβαιωθείτε ότι οι εργαζόμενοι πλένουν συχνά τα χέρια τους με τη κατάλληλη συχνότητα. Για παράδειγμα:

◾Πριν από την έναρξη των εργασιών

◾Κάθε φορά που αλλάζουν γάντια

◾Μετά από ένα τραυματισμό

◾Μετά τη χρήση της τουαλέτας

◾ Αφού φυσούν τη μύτη τους, βήχας ή φτάρνισμα

◾Μετά τα σκουπίδια

Για τη διευκόλυνση τους μπορείτε να:

• Εγκαταστήστε τους κατάλληλους σταθμούς πλύσης με σαπούνι

• Να προσθέσετε συσκευές απολύμανσης χεριών

(cleanersolutions.net)

Σχετικά προϊόντα
Εμπορικά μας σήματα