Ποιες είναι οι σωστές πρακτικές γαντιών μιας χρήσης

Ποιες είναι οι σωστές πρακτικές γαντιών μιας χρήσης

Τα γάντια μίας χρήσης μπορούν να φανούν χρήσιμα σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες σημαντικές οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε εάν θέλετε να διασφαλίσετε ότι τα γάντια θα σας προσφέρουν προστασία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οδηγίες για να χρησιμοποιείτε σωστά τα γάντια μίας χρήσης

 

1) Πλύνετε πρώτα τα χέρια σας

 

Μπορεί για κάποιους να θεωρείται δεδομένο, παρ’ολα αυτά μερικοί άνθρωποι τείνουν να παραλείπουν αυτό το βήμα.

Εάν δεν πλύνετε τα χέρια σας εκ των προτέρων, είναι πιθανό να μολύνετε την επιφάνεια των γαντιών κατά λάθος με γυμνά χέρια. Επίσης υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης μικροβίων εάν τα γάντια σκιστούν για οποιονδήποτε λόγο.

  • Βρέξτε τα χέρια σας με καθαρό, τρεχούμενο νερό (ζεστό ή κρύο) και προσθέστε σαπούνι.
  • Τρίψτε τα χέρια σας μαζί με το σαπούνι. Φροντίστε να τρίψετε και το πίσω μέρος των χεριών σας, όπως και ανάμεσα στα δάχτυλά και κάτω από τα νύχια.
  • Τρίψτε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Εάν χρειάζεστε χρονοδιακόπτη, μπορείτε να σιγοτραγουδήσετε το "Happy Birthday" από την αρχή έως το τέλος δύο φορές.
  • Ξεπλύνετε καλά τα χέρια σας με καθαρό, τρεχούμενο νερό.
  • Στεγνώστε τα χρησιμοποιώντας μια καθαρή πετσέτα ή χειροπετσέτες.

2) Πριν φορέσετε τα γάντια μια χρήσης, κάντε έναν έλεγχο για τρυπήματα ή φθορές

Προτού φορέσετε τα γάντια, ελέγξτε αν είναι σε καλή κατάσταση. Εάν παρατηρήσετε κάποιου είδους φθορά, σκίσιμο ή αποχρωματισμό, πετάξτε τα και χρησιμοποιήστε ένα άλλο ζευγάρι.

3) Αντικαταστήστε τα γάντια σας έγκαιρα

Αν προσέξετε ότι τα γάντια χάνουν την ανθεκτικότητα τους, ήρθε η ώρα να τα αντικαταστήσετε. Ένας άλλος κανόνας που πρέπει να ισχύει εδώ είναι ότι όσο περισσότερα γάντια χρησιμοποιείτε κατά την εργασία σας, τόσο το καλύτερο. Ο κανόνας του “less is more” δεν έχει κάποια εφαρμογή στην ασφάλεια των γαντιών.

4) Μην πλένετε και μην επαναχρησιμοποιείτε γάντια μιας χρήσης

Ο λόγος για τον οποίο ονομάζονται μίας χρήσης είναι επειδή έχουν σχεδιαστεί για βραχυπρόθεσμη χρήση. Εάν υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια που παρέχουν, χρησιμοποιήστε αμέσως ένα νέο ζευγάρι.

5) Φορέστε γάντια σωστού μεγέθους

Εκτός από την ποιότητα, είναι απαραίτητο και το κατάλληλο μέγεθος γαντιών. Όταν το μέγεθος δεν είναι το σωστό, τότε οι διαδικασίες ενδέχεται να τεθούν σε κίνδυνο, ή τα γάντια μπορεί να είναι χαλαρά και συνεπώς να διατρέχουν κίνδυνο λανθασμένης χρήσης. Το τέλειο μέγεθος είναι όταν το χέρι σας εφαρμόζει τέλεια στο γάντι για να εκτελείτε όλες τις εργασίες χωρίς να το αισθάνεστε στριμωγμένο.

6) Πλύνετε τα χέρια σας πριν από κάθε αλλαγή γαντιών

Το κατάλληλο πλύσιμο χεριών είναι το πιο σημαντικό μέσο στην αποφυγή εξάπλωσης ασθενειών και μολύνσεων. Θυμηθείτε να πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν φορέσετε ένα νέο ζευγάρι γάντια.

7) Έχετε αλλεργία στο λάτεξ; Επιλέξτε έναν άλλο τύπο γαντιών.

Αν ψάχνετε για άλλο τύπο υλικού λόγω αλλεργίας στο λάτεξ, τότε τα γάντια νιτριλίου, τα γάντια από βινύλιο ή HDPE είναι οι κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις. Εάν προσέξετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα - ξηρότητα, κνησμό,  δέρμα με πληγές, συνάχι, δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στο πρόσωπο, κράμπες - μπορεί να αποτελούν ενδείξεις αλλεργικής αντίδρασης στο λατέξ.

Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε άλλο είδος γαντιών όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Συμπέρασμα

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή χρήση των γαντιών σας και ανταποκριθείτε σε όλες τις πρακτικές υγειονομικών κανονισμών και ασφάλειας.

 

(www.omnigloves.com)

Σχετικά προϊόντα
Εμπορικά μας σήματα