Πλύνετε και σκουπίστε καλά τα χέρια σας

Πλύνετε και σκουπίστε καλά τα χέρια σας

Είναι αλήθεια ότι όλοι έχουν μια άποψη για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την καταπολέμηση του Κορωνοϊού. Ευτυχώς τουλάχιστον υπάρχουν και επίσημοι φορείς με σαφείς οδηγίες. 

Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM) στην Ολανδία, αποτελεί ένα ανεξάρτητο κυβερνητικό όργανο και εργάζεται συστηματικά για να ενημερώνει τους πολίτες, τους κυβερνητικούς, τους διευθυντές νοσοκομείων και τη βιομηχανία καθαρισμού για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία.

Πολλές ιατρικές ιστοσελίδες είναι επίσης ενημερωμένες σχετικά και συχνά λαμβάνουν το εξής ερώτημα από αναγνώστες:  «Τι μπορώ να κάνω για να αποτρέψω την εξάπλωση του COVID-19;» Στην κορυφή της λίστας των μέτρων βρίσκεται η απάντηση: πλύνετε τα χέρια σας τακτικά.

Σύμφωνα με το RIVM, αυτό είναι και το πιο σημαντικό μέτρο που μπορείτε να λάβετε, μαζί με το «βήχα και το φτέρνισμα στον αγκώνα σας», «χρησιμοποιήστε χαρτομάντηλα» και «αποφύγετε χειραψίες». Το RIVM αποκαλεί αυτά τα μέτρα «απλά». Και ναι, είναι τόσο απλό να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.

Ωστόσο ακόμη και το πλύσιμο θέλει προσοχή. Κρατώντας τα χέρια σας κάτω από τη βρύση για λίγο και - ακόμη χειρότερα! - εάν δεν τα στεγνώσετε (ή όχι επαρκώς), διευκολύνετε σημαντικά τη μετάδοση μικροοργανισμών! Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα αποτελέσματα πλυσίματος-στεγνώματος χεριών έδειξαν τα παρακάτω:

• Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και το σωστό στέγνωμα τους μειώνει τον αριθμό ξένων, δυνητικά παθογόνων ιογενών σωματιδίων και βακτηρίων σε μια κλίμακα από 100 έως 1.000.
• Το σωστό πλύσιμο απαιτεί να τρίβετε τα χέρια σας μεταξύ τους για τουλάχιστον μισό λεπτό για να το επιτύχετε. μετά ξεπλύνετε και τελικά στεγνώστε τα.
• Χρησιμοποιήστε υγρό σαπούνι. και όχι μια μπάρα σαπουνιού που μπορεί στην πραγματικότητα να ενισχύσει τη μετάδοση ιών.
• Η χρήση gel με βάση το αλκοόλ είναι μια εναλλακτική λύση, αλλά είναι κατάλληλη μόνο εάν δεν έχετε έρθει σε επαφή με μεγάλο όγκο μολυσμένων επιφανειών. Αποδεικνύεται ότι σίγουρα δεν είναι πιο αποτελεσματικό από το πλύσιμο των χεριών σας με σαπούνι και νερό.
• Καθώς το πλύσιμο δεν αφαιρεί ποτέ πλήρως και δε σκοτώνει παθογόνους μικροοργανισμούς, είναι απαραίτητο να στεγνώσετε τα χέρια σας. Εάν τα χέρια σας παραμείνουν βρεγμένα μετά το πλύσιμο, αυτό μπορεί να προωθήσει τη μετάδοση μικροοργανισμών.
• Από τις παραδοσιακές μεθόδους στεγνώματος χεριών - χάρτινες χειροπετσέτες, υφάσματα ή στεγνωτήρες ζεστού αέρα - οι χαρτοπετσέτες είναι ο πιο σωστός τρόπος. Το χαρτί είναι αποτελεσματικό στην απομάκρυνση των βακτηρίων, δεν αποτελεί πηγή των ίδιων των βακτηρίων και δεν αποτελεί κίνδυνο υγιεινής εάν υπάρχουν αρκετοί καθαροί κάδοι απορριμμάτων.
• Μετά τη χρήση, το χαρτί μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αποφυγή επαναμόλυνσης από βρύσες ή κουμπιά. Είναι σημαντικό το χαρτί και ο διανομέας χαρτιού να λειτουργούν σωστά. Καλό είναι ο διανομέας να μην έχει κουμπιά, να καθαρίζεται καθημερινά. και, φυσικά να ξαναγεμίζεται εγκαίρως.
• Έτσι, εκτός από το να πλένετε καλά τα χέρια σας, φροντίστε να τα στεγνώσετε καλά και πλήρως, ιδανικά με χάρτινες χειροπετσέτες!

Τέλος, καλείστε να μεταδώσετε αυτές τις πληροφορίες σε φίλους, συναδέλφους και σε συγγενείς, για να αποτραπεί η μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού.

 

(www.europeancleaningjournal.com)

Σχετικά προϊόντα
Εμπορικά μας σήματα