Οι χάρτινες χειροπετσέτες καλύτερες από τους στεγνωτήρες χεριών στην εμπόδιση εξάπλωσης του Κορωνοϊού

Οι χάρτινες χειροπετσέτες καλύτερες από τους στεγνωτήρες χεριών στην εμπόδιση εξάπλωσης του Κορωνοϊού
  • Η πρόσφατη πανδημία COVID-19 εστιάζει σημαντικά στο σωστό πλύσιμο των χεριών και την υγιεινή.
  • Μια νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση χάρτινων πετσετών είναι πιο αποτελεσματική από τους στεγνωτήρες αέρα για την απομάκρυνση μικροβίων κατά το στέγνωμα των αναποτελεσματικά πλυμένων χεριών.
  • Η ομάδα μελέτης ανακάλυψε ότι υπήρχε πολύ υψηλότερο επίπεδο περιβαλλοντικής μόλυνσης μετά τη χρήση του στεγνωτήρα αέρα.
Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο και παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο 2019 για την Κλινική Μικροβιολογία και τις Λοιμώδεις Ασθένειες, διαπίστωσε ότι η χρήση χάρτινης χειροπετσέτας είναι καλύτερη από τη χρήση στεγνωτήρων αέρα για την αφαίρεση μικροβίων όταν τα χέρια δεν έχουν πλυθεί σωστά. 
 
Εδώ και χρόνια υπάρχει ένα διαρκές ερώτημα σχετικά με το ποια είναι η καλύτερη μέθοδος στεγνώματος χεριών. Οι έρευνες θα πρέπει να ξεκίνησαν λίγο μετά τη δημιουργία του πρώτου στεγνωτήρα αέρα στη δεκαετία του 1920. Ωστόσο, η πρόσφατη πανδημία COVID-19 έδωσε μεγάλη έμφαση στο κατάλληλο πλύσιμο των χεριών και την υγιεινή.
 
«Το πρόβλημα ξεκινά επειδή μερικοί άνθρωποι δεν πλένουν σωστά τα χέρια τους», σύμφωνα με τον ερευνητή Mark Wilcox, μικροβιολόγο του Πανεπιστημίου του Λιντς. «Όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα στεγνωτήρα αέρα, τα μικρόβια εκρήγνυνται και εξαπλώνονται γύρω από την τουαλέτα.»
 
Ανεπαρκώς πλυμένα χέρια
 
Οι επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο διεξήγαγαν την έρευνά σε τέσσερις εθελοντές χρησιμοποιώντας έναν ιό που μολύνει βακτήρια και είναι αβλαβής για τον άνθρωπο.
Οι συμμετέχοντες δεν έπλυναν τα χέρια τους μετά τη μόλυνση έτσι ώστε να αναπαραστήσουν τα μη επαρκώς πλυμένα χέρια. Στη συνέχεια, τα στέγνωσαν είτε με χάρτινες χειροπετσέτες είτε με στεγνωτήρα αέρα.
 
«Λέμε συχνά ότι το πλύσιμο των χεριών είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της εξάπλωσης των ασθενειών. Ωστόσο, τα βρεγμένα χέρια αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης βακτηρίων, οπότε το στέγνωμα είναι εξίσου σημαντικό βήμα για την πρόληψη », λέει η ιατρός Dr. Theresa Lash-Ritter.
 
Σε κάθε εθελοντή δόθηκε μια ποδιά έτσι ώστε να μπορεί να μετρηθεί η μόλυνση των ρούχων κατά το στέγνωμα των χεριών. Το στέγνωμα έγινε σε δημόσια τουαλέτα νοσοκομείου και συλλέχθηκαν δείγματα από δημόσιους χώρους μετά την έξοδο των συμμετεχόντων. Δείγματα ιών ελήφθησαν από περιοχές με πόρτες, καρέκλες, τηλέφωνα και από τα ρούχα που φορούσαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη.
 
Οι στεγνωτήρες χεριών δεν παράγουν απλώς ζεστό αέρα
 
Η μελέτη έδειξε ότι τόσο οι χάρτινες χειροπετσέτες όσο και οι στεγνωτήρες χεριών απομάκρυναν μια μεγάλη ποσότητα βακτηρίων, ωστόσο ευρήματα στη συνέχεια έδειξαν ότι υπήρχε πολύ μεγαλύτερη περιβαλλοντική μόλυνση μέσω της χρήσης στεγνωτήρα.
 
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχε πέντε φορές περισσότερη διασπορά ιών στα ρούχα. Η επιφανειακή μόλυνση ήταν περισσότερο από 10 φορές μεγαλύτερη μετά τη χρήση στεγνωτήρα αέρα σε σύγκριση με τη χρήση χειροπετσέτας για σκούπισμα χεριών.
 
Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα μικρόβια μεταφέρονταν απευθείας από τα χέρια που παρέμεναν μολυσμένα και μετά το στέγνωμα, αλλά και από το σώμα του ίδιου ατόμου, το οποίο είχε μολυνθεί από μικρόβια/ιούς από το στεγνωτήρα.
 
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα είναι σχετικά με τον έλεγχο του ιού SARS-CoV-2 που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και ότι «οι χάρτινες χειροπετσέτες θα πρέπει να είναι ο προτιμώμενος τρόπος στεγνώματος των χεριών μετά το πλύσιμο έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης και εξάπλωσης του ιού».
 
Τα αποτελέσματα της μελέτης μπορούν σίγουρα να αμφισβητηθούν, καθώς λίγα άτομα συμμετείχαν σε αυτήν, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η τελευταία μελέτη μεταξύ πολλών άλλων που ανακάλυψε το ίδιο αποτέλεσμα.
 
Η ευρωπαϊκή μελέτη διαπίστωσε ότι οι στεγνωτήρες αέρα μολύνουν τις επιφάνειες
 
Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιταλία δημιούργησαν μια ομάδα η οποία θα διεξήγαγε μια μελέτη για να προσδιορίσει εάν οι στεγνωτήρες χεριών ή οι χάρτινες χειροπετσέτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν καλύτερα στην πρόληψη της μόλυνσης και της εξάπλωσης των μικροβίων.
 
Για μια περίοδο 4 εβδομάδων, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τον τρόπο με τον οποίο βακτήρια που προκαλούν ασθένειες σε νοσοκομεία εξαπλώθηκαν σε πολλές δημόσιες τουαλέτες διαφορετικών νοσοκομείων. Στις τουαλέτες που έγινε η μελέτη, υπήρχαν χάρτινες χειροπετσέτες και στεγνωτήρες αέρα, αλλά μόνο ένας τρόπος στεγνώματος επιτρεπόταν. Αυτό θα επέτρεπε στους ερευνητές να συγκρίνουν την απόδοση κάθε μεθόδου στεγνώματος στο ίδιο νοσοκομείο.
 
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι χώροι όπου χρησιμοποιήθηκαν στεγνωτήρες αέρα ήταν καλυμμένοι με μεγαλύτερο αριθμό μικροβίων από εκείνους όπου χρησιμοποιήθηκαν μόνο χάρτινες χειροπετσέτες.
 
«Ο στεγνωτήρας δρα ως αεροζόλ που μολύνει τον χώρο της τουαλέτας, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του στεγνωτήρα και κατά πάσα πιθανότητα άλλων συσκευών μέσα στο χώρο, ανάλογα με τη σχεδίαση του στεγνωτήρα και το που έχει τοποθετηθεί», δήλωσε ο Wilcox ο επόπτης της μελέτης.
 
Μια παλαιότερη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε διαφορά
 
Μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2000, χρησιμοποίησε δεδομένα από 100 συμμετέχοντες και τέσσερις διαφορετικούς τύπους στεγνώματος χεριών:
  • υφασμάτινες πετσέτες από περιστροφικό διανομέα
  • χαρτοπετσέτες στο νιπτήρα πλυσίματος χεριών
  • θερμό αέρα από ένα στεγνωτήρα που ενεργοποιείται με το χέρι
  • αέρα από μηχάνημα
Οι ερευνητές συμπέραναν τότε ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ των μεθόδων στεγνώματος. Ωστόσο, μέτρησαν μόνο την παρουσία ορισμένων βακτηρίων και όχι ιών όπως ο SARS-CoV-2, που είναι πιθανό να μεταφερθεί πιο μακριά.
 
Συμπέρασμα
 
Λόγω της πανδημίας COVID-19, το τακτικό πλύσιμο των χεριών είναι μια πολύ σημαντική πρακτική για την πρόληψη της μόλυνσης.
 
Ωστόσο, το μη κατάλληλο πλύσιμο χεριών μπορεί να αφήσει τα χέρια ακόμα μολυσμένα με ιούς. Η προαναφερθείσα έρευνα διαπίστωσε ότι η χρήση στεγνωτήρων αέρα για το στέγνωμα των ακατάλληλα πλυμένων χεριών μπορεί να εξαπλώσει βακτήρια και ασθένειες στα ρούχα και τις επιφάνειες. Για τον λόγο αυτό θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιούμε χάρτινες πετσέτες για το στέγνωμα χεριών σε δημόσιους χώρους. 
 
 
(www.healthline.com)
 
 
 
Σχετικά προϊόντα
Εμπορικά μας σήματα