Κορωνοϊός: Το στέγνωμα των χεριών είναι εξίσου σημαντικό με το πλύσιμο

Κορωνοϊός: Το στέγνωμα των χεριών είναι εξίσου σημαντικό με το πλύσιμο
  • Σύμφωνα με σχετική έρευνα, το σωστό στέγνωμα των χεριών - με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και όχι με στεγνωτήρες ζεστού αέρα - είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή μετάδοσης του COVID-19.
  • Η μετάδοση μικροβίων είναι πιο πιθανό να πραγματοποιηθεί μέσω μη στεγνού δέρματος.
Δεδομένου ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό αυξάνεται σε όλο τον κόσμο μέρα με τη μέρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συμβουλεύει όλους να πλένουν προσεκτικά και όσο πιο συχνά γίνεται τα χέρια τους. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με κάποιο προϊόν με βάση το αλκοόλ είτε με σαπούνι και νερό. Σκοπός είναι μέσω της σωστής υγιεινής των χεριών να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.
 
Για να πλύνετε αποτελεσματικά τα χέρια σας, πρέπει να χρησιμοποιήσετε καθαρό νερό με σαπούνι, να τρίψετε τα χέρια μαζί για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να ξεπλύνεται. Η χρήση σαπουνιού είναι ιδιαίτερα σημαντική για να είναι αποτελεσματικό το πλύσιμο των χεριών, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση του μειώνει σημαντικά την παρουσία ιών και βακτηρίων στα χέρια. Ωστόσο, το στέγνωμα των χεριών είναι εξίσου σημαντικό για το σωστό επίπεδο υγιεινής των χεριών.
 
Το στέγνωμα χεριών αφαιρεί την υγρασία από τα χέρια, ενώ περιλαμβάνει επίσης τριβή, η οποία μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο μικροβιακής μόλυνσης. Είναι πιο πιθανό τα μικρόβια να μεταδίδονται από υγρό δέρμα παρά από ξηρό.
 
Η έρευνα που ακολουθεί μελέτησε την επίδραση των βακτηρίων - όχι των ιών - στα στεγνά χέρια. Τα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικά ειδικά όσον αφορά στη μετάδοση και την εξάπλωση του κοροναϊού σε νοσοκομεία και χειρουργεία.
 
Οι χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης αποτελούν την πιο σωστή μορφή στεγνώματος χεριών από άποψη υγιεινής. Οι στεγνωτήρες αέρα δεν συνιστώνται για χρήση σε νοσοκομεία. Ο λόγος είναι ότι αυτοί οι τύποι στεγνωτήρων μπορούν να αυξήσουν την εξάπλωση σωματιδίων και μικροοργανισμών στον αέρα, οδηγώντας έτσι σε μόλυνση στον περιβάλλοντα χώρο.
 
Το ρολό πετσέτας δεν συνίσταται επίσης επειδή μόλις τελειώσει το ρολό, μετατρέπεται σε πετσέτα γενικής χρήσης που μπορεί να αποτελέσει πηγή παθογόνων.
 
Πόσο σημαντικό είναι το στέγνωμα
 
Η ίδια έρευνα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι πιο κατάλληλες μέθοδοι για το στέγνωμα των χεριών μέσα σε ένα κλινικό περιβάλλον διέφεραν από αυτές που συνιστώνται για τις δημόσιες τουαλέτες. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει πολύ υψηλότερος κίνδυνος μόλυνσης και διασταυρούμενης μόλυνσης στα νοσοκομεία. Έτσι, το στέγνωμα με χειροπετσέτα είναι η προτιμώμενη επιλογή εάν βρίσκεστε στο νοσοκομείο, είτε ως ασθενής, ως επισκέπτης ή ακόμα και αν εργάζεστε εκεί.
 
Ένα μέρος της σχετικής έρευνας περιελάμβανε και τη κυβερνητική πολιτική και διαπίστωσε ότι οι χάρτινες χειροπετσέτες μίας χρήσης αποτελούν τον πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο για στέγνωμα των χεριών και εν συνεχεία αποφυγή μετάδοσης παθογόνων.
 
Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι το αποτελεσματικό και σωστό στέγνωμα των χεριών σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την υγιεινή των χεριών, ανεξάρτητα από το περιβάλλον στο οποίο μπορεί να βρίσκεται ένα άτομο.
 
(www.weforum.org)
Σχετικά προϊόντα
Εμπορικά μας σήματα